CATERING dla SZKÓŁ

 Któż z nas, współczesnych rodziców nie tęskni za szkolną stołówką pachnącą chrupiącymi racuszkami, w czasach kiedy najczęściej obiady do szkół przyjeżdżają z odległych kuchni.

Bardzo staramy się, żeby nasze obiady, które dostarczamy miały z jednej strony urok (i zapach) domowych niegdysiejszych obiadów, a jednocześnie odpowiadały wymaganiom współczesnych dzieci i młodzieży – bywalców restauracji, interesujących się gotowaniem, znających kuchnie całego świata.

I właśnie domowe kuchnie różnych zakątków świata są naszą inspiracją. Jadłospisy komponujemy tak, by dzieci mogły zjeść zarówno typowe dania polskiej kuchni domowej (sznycle, mielone, leniwe, knedle, pierogi), ale także dania z międzynarodowymi akcentami, tj. szwedzkie kotleciki rybne, meksykańskie chilli con carne z nachosami, tajskie czy hinduskie curry, greckie placuszki z cukinii i halloumi, libańska kofta, izraelskie falafele, czy marokański tagine.

Obiady dostarczamy pakowane zbiorczo w profesjonalnych naczyniach do transportu, utrzymujących temperaturę, lub (na życzenie) w jednorazowych opakowaniach eko. Jesteśmy w stanie pomóc w wyposażeniu kuchni szkoły w niezbędny sprzęt oraz odbieramy odpady pokonsumpcyjne.

Współpracujemy z aplikacją Zamów Posiłek, za pośrednictwem której rodzice mogą zamawiać i opłacać obiady.

A oto lista zasad, którymi się kierujemy w naszej kuchni:

  • wykorzystujemy głównie składniki sezonowe i świeże
  • nie używamy żadnych półproduktów i polepszaczy smaku (tj. kostki rosołowe, vegety, itp)
  • nasza kuchnia jest w 60% bezmięsna (2 razy w tygodniu wege, 2 razy w tygodniu drób, 1 raz w tygodniu ryba)
  • nie stosujemy cukru (nasze zamienniki: bakalie, syrop z agawy, słodkie owoce typu banan)
  • wykorzystujemy sól niskosodową, w małych ilościach
  • nabiał krowi stosujemy bardzo rzadko, zupy i sosy zabielamy śmietanką 100% roślinną
  • nasze śniadania zawsze zawierają ciepłe danie z kaszy, ryżu, lub płatków owsianych z dodatkami, a towarzyszące im kanapki są uzupełnieniem
  • nasze podwieczorki są pożywne i nie są tylko deserami
  • wszystkie wypieki są przygotowywane na miejscu
  • wszystkie zupy są przygotowywane na wywarze warzywnym, wyjątkiem jest rosół przygotowywany na wywarze drobiowym.
  • w naszych daniach jest dużo kasz, warzyw, owoców, bakalii
  • w sezonie letnim stosujemy świeże zioła (koper, natka, szczypior)
  • mówimy nie: parówkom, gotowym ketchupom, syropowi glukozowo-fruktozowemu, olejowi palmowemu.
Przykładowy jadłospis dla szkoły