CATERING DLA ŻŁOBKÓW
W jadłospisie dla maluszków dużą uwagę przykładamy do śniadań – najważniejszego posiłku dnia. Zawsze znajdzie się u nas na śniadanie ciepła kaszka (na mleku / mleku roślinnym / wodzie). Do tego kanapki z dodatkami. Są tutaj sery, jaja, wędliny drobiowe, pasty warzywne, zawsze dwa rodzaje warzyw sezonowych. Na drugie śniadanie podajemy owoce sezonowe.
Obiady są dwudaniowe, zawsze z warzywami (surowymi lub gotowanymi na parze).
Raz w tygodniu jest rosół na drobiu i raz zupa pomidorowa. Pozostałe zupy zawsze na warzywnych wywarach, często w postaci kremów.
Podwieczorki często wytrawne, nie ograniczamy się do rozwiązań słodkich , czy deserowych. W sezonie jesienno-zimowym często są na ciepło.
Bardzo blisko współpracujemy z właścicielami, dyrektorkami, „ciociami“ i „ciociami kuchenkowymi“, czyli osobami wydającymi posiłki. Słuchamy uwag i sugestii, konsultujemy jadłospisy, szybko reagujemy i wspólnie eksperymentujemy – wszystko by dzieci wychodziły z przedszkoli z brzuszkami pełnymi wartościowego pożywienia.
Posiłki dowozimy w pakowane zbiorczo w profesjonalnych naczyniach do transportu, utrzymujących temperaturę, w dwóch turach:
- 8:00 – 9.00 śniadania
- 11:00 – 12.30 – obiady i podwieczorki
A oto lista zasad, którymi się kierujemy w naszej kuchni:
- wykorzystujemy głównie składniki sezonowe i świeże
- nie używamy żadnych półproduktów i polepszaczy smaku (tj. kostki rosołowe, vegety, itp)
- nasza kuchnia jest w 60% bezmięsna (2 razy w tygodniu wege, 2 razy w tygodniu drób, 1 raz w tygodniu ryba)
- nie stosujemy cukru (nasze zamienniki: bakalie, syrop z agawy, słodkie owoce typu banan)
- wykorzystujemy sól niskosodową, w małych ilościach
- nabiał krowi stosujemy bardzo rzadko, zupy i sosy zabielamy śmietanką 100% roślinną
- nasze śniadania zawsze zawierają ciepłe danie z kaszy, ryżu, lub płatków owsianych z dodatkami, a towarzyszące im kanapki są uzupełnieniem
- nasze podwieczorki są pożywne i nie są tylko deserami
- wszystkie wypieki są przygotowywane na miejscu
- wszystkie zupy są przygotowywane na wywarze warzywnym, wyjątkiem jest rosół przygotowywany na wywarze drobiowym.
- w naszych daniach jest dużo kasz, warzyw, owoców, bakalii
- w sezonie letnim stosujemy świeże zioła (koper, natka, szczypior)
- mówimy nie: parówkom, gotowym ketchupom, syropowi glukozowo-fruktozowemu, olejowi palmowemu.