Catering dla przedszkoli

 Gotując dla przedszkolaków dużą uwagę przykładamy do śniadań – najważniejszego posiłku dnia. Zawsze znajdzie się u nas na śniadanie ciepła kaszka (na mleku / mleku roślinnym / wodzie). Do tego kanapki podane w formie oddzielnych składników, tak by dzieci mogły je same komponować. Są tutaj pieczywo pełnoziarniste, pieczywo żytnie, sery, jaja, wędliny drobiowe, pasty warzywne, zawsze dwa rodzaje warzyw sezonowych. Na drugie śniadanie podajemy owoce sezonowe.

Obiady są dwudaniowe, zawsze z warzywami (surowymi lub gotowanymi na parze).

Raz w tygodniu jest rosół na drobiu i raz zupa pomidorowa. Pozostałe zupy zawsze na warzywnych wywarach.

Podwieczorki często wytrawne, nie ograniczamy się do rozwiązań słodkich, czy deserowych. W sezonie jesienno-zimowym często są na ciepło.

Bardzo blisko współpracujemy z właścicielami, dyrektorkami, „ciociami“ i „ciociami kuchenkowymi“, czyli osobami wydającymi posiłki. Słuchamy uwag i sugestii, konsultujemy jadłospisy, szybko reagujemy i wspólnie eksperymentujemy – wszystko by dzieci wychodziły z przedszkoli z brzuszkami pełnymi wartościowego pożywienia.

Posiłki dowozimy pakowane zbiorczo w profesjonalnych naczyniach do transportu, utrzymujących temperaturę, w dwóch turach:

  • 8:00 – 9.00 śniadania
  • 11:00 – 12.30 – obiady i podwieczorki

A oto lista zasad, którymi się kierujemy w naszej kuchni:

 

  • wykorzystujemy głównie składniki sezonowe i świeże
  • nie używamy żadnych półproduktów i polepszaczy smaku (tj. kostki rosołowe, vegety, itp)
  • nasza kuchnia jest w 60% bezmięsna (2 razy w tygodniu wege, 2 razy w tygodniu drób, 1 raz w tygodniu ryba)
  • nie stosujemy cukru (nasze zamienniki: bakalie, syrop z agawy, słodkie owoce typu banan)
  • wykorzystujemy sól niskosodową, w małych ilościach
  • nabiał krowi stosujemy bardzo rzadko, zupy i sosy zabielamy śmietanką 100% roślinną
  • nasze śniadania zawsze zawierają ciepłe danie z kaszy, ryżu, lub płatków owsianych z dodatkami, a towarzyszące im kanapki są uzupełnieniem
  • nasze podwieczorki są pożywne i nie są tylko deserami
  • wszystkie wypieki są przygotowywane na miejscu
  • wszystkie zupy są przygotowywane na wywarze warzywnym, wyjątkiem jest rosół przygotowywany na wywarze drobiowym.
  • w naszych daniach jest dużo kasz, warzyw, owoców, bakalii
  • w sezonie letnim stosujemy świeże zioła (koper, natka, szczypior)
  • mówimy nie: parówkom, gotowym ketchupom, syropowi glukozowo-fruktozowemu, olejowi palmowemu.