KIM JEŚEŚMY
KIM JESTEŚMY?
Jesteśmy dość nietypową firmą kateringową, bo początkowo przez kilka lat prowadziliśmy z sukcesem kameralną restaurację DOM na Żoliborzu, jednocześnie gotując na potrzeby grupy żoliborskich przedszkoli. To doświadczenie pozwoliło nam nauczyć się sztuki zarządzania w gastronomii, a także poznać specyficzne oczekiwania dzieci w wieku przedszkolnym i ich rodziców.
W 2019, po zamknięciu restauracji skoncentrowaliśmy się wyłącznie na kateringu dla przedszkoli i żłobków.
Obecnie gotujemy dla maluszków z 11 placówek ulokowanych w 19-u lokalizacjach na Żoliborzu i Mokotowie, Bielanach, Woli, Ochocie, Powiślu i Wilanowie.
Od września 2020 rozszerzyliśmy ofertę o dostarczanie posiłków dla dzieci ze szkół podstawowych oraz liceów.
W 2022 roku za sterami kuchni stanął Tomek Kuczyński, który wcześniej doświadczenie zdobywał w kuchniach warszawskich hoteli, firmach kateringowych, także za granicą.
Od marca 2020 gotujemy w dużej i profesjonalnej kuchni ulokowanej na Ochocie. Kuchnia posiada wszystkie odbiory, wymagane na podstawie przepisów Sanepidu. Posiadamy przeszkolenie z zakresu HACCAP
A oto lista zasad, którymi się kierujemy w naszej kuchni:
- wykorzystujemy głównie składniki sezonowe i świeże
- nie używamy żadnych półproduktów i polepszaczy smaku (tj. kostki rosołowe, vegety, itp)
- nasza kuchnia jest w 60% bezmięsna (2 razy w tygodniu wege, 2 razy w tygodniu drób, 1 raz w tygodniu ryba)
- nie stosujemy cukru (nasze zamienniki: bakalie, syrop z agawy, słodkie owoce typu banan)
- wykorzystujemy sól niskosodową, w małych ilościach
- nabiał krowi stosujemy bardzo rzadko, zupy i sosy zabielamy śmietanką 100% roślinną
- nasze śniadania zawsze zawierają ciepłe danie z kaszy, ryżu, lub płatków owsianych z dodatkami, a towarzyszące im kanapki są uzupełnieniem
- nasze podwieczorki są pożywne i nie są tylko deserami
- wszystkie wypieki są przygotowywane na miejscu
- wszystkie zupy są przygotowywane na wywarze warzywnym, wyjątkiem jest rosół przygotowywany na wywarze drobiowym.
- w naszych daniach jest dużo kasz, warzyw, owoców, bakalii
- w sezonie letnim stosujemy świeże zioła (koper, natka, szczypior)
- mówimy nie: parówkom, gotowym ketchupom, syropowi glukozowo-fruktozowemu, olejowi palmowemu.